dinsdag 18 oktober 2011

Incubatietijd

Wat mij het meest verbaast aan de wereldwijde protesten die nu gaande zijn is de enorm vertraagde timing.
Het kapitalisme stort in als gevolg van het systeemfalen van ongebreidelde marktwerking.
Zelfs Alan Greenspan gaf toe dat de theorie van een zichzelf corrigerende markt, als gevolg van desastreuze korte termijn hebzucht bij de grote spelers, niet bleek te kloppen. Het systeem moest worden gered door vergaand overheidsingrijpen (het vermaledijde socialisme). Einde van het marktfundamentalisme zou je denken.
Maar wat gebeurt? Bij de volgende verkiezingen worden in Engeland, in Nederland en bij de congresverkiezingen in de V.S. niet de sociaaldemocraten beloond maar tot mijn ontzetting de meest rechtse partijen aan de macht gebracht. Die doen uiteraard niets om het systeem aan banden te leggen maar maken met succes de economische ellende voor gewone mensen nog wat groter. En eindelijk na een zwangerschap van 3 jaar wordt een kleine protestbeweging geboren.

P.S. Toegegeven de Spanjaarden en de Grieken waren al wat eerder massaal op de been. Vooral de Griekse 1 % ers hebben het dan ook wel heel bont gemaakt. De krant bericht vandaag dat ze 600 miljard over de grens gesleept hebben naar vooral Zwitserland - meer dan alle door Europa toegezegde steun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten