zaterdag 29 oktober 2011

verkeerde voorspellingen 2: de auto heeft zijn langste tijd wel gehad

Het was eigenlijk niet zozeer een voorspelling als een niet expliciete verwachting. Maar in retrospectief is deze aanname nogal komisch.
Toch was hij indertijd - wij spreken de jaren 70 - nu ook weer niet helemaal wereldvreemd.
We hadden net van de Club van Rome vernomen dat er grenzen waren aan de groei en dat alle grondstoffen binnenkort op zouden wezen. Een boodschap die op zich plausibel klonk al bleek naderhand dat  "binnenkort " aardig oprekbaar te wezen.
Verder hielden we regelmatig autoloze zondagen vanwege de olieboycot wat ons aardig inpeperde hoe kwetsbaar we waren voor politieke en economische chantage van de landen die op de resterende olie zaten.
Voeg daarbij dat men zich in die tijd ook bewust begon te worden van de milieuvervuiling en de daarmee op termijn verbonden problemen. En dat het gejammer over files ook toen al niet van de vervuilde lucht was.
Alles samen vormde dat een mix waardoor het niet raar was te denken dat de mensheid op zoek zou gaan naar een elegantere oplossing voor het mobiliteitsprobleem.
Maar ik had natuurlijk kunnen beseffen dat de mensen eerder bereid zijn het risico te nemen om hun kindskinderen te laten kreperen dan om deze Heilige Koe te slachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten